Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κλίμα φόβου και ανέχειας βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εκδοτικές επιχειρήσεις

Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις εκδοτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και το κλίμα φόβου και ανέχειας που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σ΄ αυτές.

Με επίκαιρη ερώτησή τους 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν το εύρος της κρίσης που πλήττει τον τοπικό Τύπο, σκιαγραφούν τις συνθήκες ευτελούς εργασίας σ΄ αυτόν και υποδεικνύουν την καταπάτηση της νομοθεσίας και την καταστρατήγηση ουσιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο εκτενές κείμενο της ερώτησης, η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν κρίσιμες πτυχές του δήθεν «success story» κυβέρνησης και εργοδοτών στα συγκροτήματα του «Αγγελιοφόρου», της «Μακεδονίας», του «Σπορ του Βορρά», του «Τύπου Θεσσαλονίκης» και της «Metrosport».

Η παρέμβαση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, όλα όσα έχει δημοσιεύσει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το ιστολόγιο «Agelioforum», όσον αφορά στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και στις εκβιαστικές τακτικές που επισυμβαίνουν στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Μακεδονίας».

Καθεστώς ανασφάλειας


Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «επικρατεί πλήρης ανασφάλεια στους 120 εργαζόμενους» του συγκροτήματος του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των τελευταίων μηνών. 
 
Αναφέρουν επίσης ότι η εργοδοσία «αρνείται να αναγνωρίσει το 25% επιπλέον στις αποδοχές του προσωπικού, το οποίο προκύπτει λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας» που εμπεριέχεται στις υπογραφείσες ατομικές συμβάσεις. 
 
Επιπλέον, προτάσσουν την καταγγελία των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζει να προτείνει ένα νέο πρόγραμμα ”διάσωσης”», το οποίο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού και των μισθών, όπως έχει ήδη αναφέρει το «Agelioforum».

Αβέβαιο μέλλον

Για την περίπτωση της «Μακεδονίας» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα «αιτήθηκε ένταξης στο άρθρο 99 ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει (…) νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν, κυρίως σε Ταμεία, κατά την τελευταία τριετία». 
 
Υπογραμμίζουν δε ότι «το μέλλον της εφημερίδας παραμένει αβέβαιο», καθώς «οι πρώην εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα τριών μηνών και οι νυν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Σε ό,τι αφορά στα «Σπορ του Βορρά», στην ερώτηση τονίζεται ότι «η καθυστέρηση της μισθοδοσίας είναι στους δύο μήνες και πάντα υπάρχει η απειλή του άμεσου “λουκέτου”», ενώ στην περίπτωση του «Τύπου Θεσσαλονίκης» σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρίας «προχώρησε στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στην απόλυση 2 δημοσιογράφων».

Όσον αφορά στη «Metrosport», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων μισθών, οι οποίες πλησιάζουν το ένα έτος και οι πληρωμές “έναντι” είναι συχνότατο φαινόμενο».
 
 

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------